Това означава, че лечебните заведения ще трябва да публикуват не само медицинските услуги и високотехнологични медицински дейности, които се извършват в тях, но и броя на смъртните случаи и дори вътрешноболничните инфекции, ако са били допуснати такива. Те ще предават информацията на всеки три месеца на Министерството на здравеопазването, което от своя страна ще я публикува на сайта си. Задължението важи за болниците и онкологичните центрове, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Основната причина за изменение и допълнение на Наредба №1 е да бъде изпълнен Законът за лечебните заведения, като бъдат определени съответни показатели за събиране и публикуване на информация от страна на Министерството на здравеопазването“, твърди в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев.

Според него чрез електронното наблюдение ще могат да се отличат и да се проследят във времето закономерности, произтичащи от еднаквите отговорности на лечебните заведения при усвояването на публични средства за здравеопазването.

Министър Ананиев смята, че така ще бъде предоставена възможност на директорите на лечебните заведения да направят оценка на собствените си резултати, като вземат мерки да се конкурират с най-добрите, а по този начин да повишат и качеството на лечебната дейност.

Той е убеден, че публикуването в интернет на резултатите от лечебната и финансовата дейност на болниците и онкоцентровете ще повиши информираността на пациентите и техните близки. Така те ще могат да избират къде са добрите лечебни заведения и да се насочват към тях.

Същевременно ще се повиши и контролът върху предоставяните публични средства за здравеопазване по линия на НЗОК.