В Регионална здравна инспекция и Районна здравно осигурителна каса във Враца пък е получено писмо от изпълняващия длъжността директор в оставка Орлин Цветков. Той алармира здравните власти, че не само спешното, а и още четири отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ са на път да затворят. Става дума за хирургията, реанимацията, образната диагностика и клиничната лаборатория. Цветков моли за помощ и изтъква, че отделенията работата в отделенията е застрашена заради „лошото финансово състояние, излизането на отпуск на лекари, медицински и немедицински персонал и невъзможност за попълване на графиците за дежурства“.

Същата причина за патовата ситуация изтъква и шевът на спешното д-р Донов. Той посочва масовото напускане на лекари, сестри и санитари, които не са получавали заплати от януари до сега. Други пък са в болнични.
„При това положение е невъзможно да бъде спазен предварителния график за месец май. Нещо повече - възможно е на част от дежурствата до края на месеца да няма нито лекар, нито медицински специалист, нито санитар. Това прави невъзможно извършването на каквато и да било лечебно-диагностична и реанимационна дейност по отношение на спешно болните пациенти, потърсили помощ в спешното отделение и пряко застрашава здравето и живота на хората“, се казва в рапорта. Д-р Донов подчертава, че отделението е задължително звено за болницата и невъзможността му да функционира и извършва своята дейност е в разрез със закона и може да има юридически последици. Освен това при липса на дежурен персонал консумативите и оборудването остават без надзор и би трябвало да се организира някаква охрана за да се избегнат евентуални кражби.
„Като пряк свидетел на агонията на МБАЛ Враца през последната година и при желанието си да спазя своите задължения поради моралните си принципи, аз успявах да задържа дейността на отделението така, че да не рефлектира върху населението, което обслужва. Молих се на колегите си да работят, да дават дежурства, въпреки факта, че няма да получат пари за това и им благодаря за разбирането и желанието да помогнат. Спешното отделение работеше адекватно и съобразно разпоредбите и с дейността си допринасяше за това 400 - 450 пътеки на месец да влязат в тази болница и така благоприятно влияеше на доходността ѝ. Но именно поради морала си и факта, че не сме получавали трудови възнаграждения от януари досега - почти средата на май сме, повече няма как да се опитвам да съхраня това статукво“, пише шефът на отделението.

Източник: monitor.bg