По време на досъдебното производство стана ясно, че д-р Мехмед е възстановил сумата по сметките на болницата и на практика няма финансова щета за лечебното заведение. Разпоредителното заседание беше проведено от председателя на Районния съд съдия Васил Ганов, които прочете молба, внесена в съда от ръководството на МБАЛ "Христо Ботев", в която се казва, че дружеството няма да предяви иск срещу тримата си бивши шефове.

Наказателният съдебен състав прие искането на защитата на тримата подсъдими да бъде назначена съдебно-икономическа експертиза за приходите на болницата в периода, в който Цветков и Луканов са я оглавявали и да бъдат допуснати за разпит двама нови свидетели. Имаше искане и за гледане на делото по съкратената процедура. Съдът и прокурорът Стефан Дичев приеха, че делото е подсъдно на Районния съд. Съдия Ганов определи датата за даване ход по същество на делото То ще започне на 19 ноември.

Сред обществеността и в медийното пространство делото за присвоените, а впоследствие възстановени, около 30 хиляди лева е наричано "делото за врачанската болницата". Такова дело трябва да е с това име, когато на подсъдимата скамейка седнат виновните за милионите дългове на болницата. На този етап обаче за това няма повдигнати обвинения срещу никого.