От Апелативната прокуратура уточняват, че „СБР-НК“ ЕАД е акционерно дружество с държавно имущество, като едноличен собственик на неговия капитал е Министерството на здравеопазването. Филиалът на търговското дружество във Вършец е със 100% държавно участие и е „организация от публичния сектор“ по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Шефът на лечебницата не е осъществил контрол върху дейността на отговорния счетоводител на филиала Д. Витанова, а изцяло й се е доверил. Обвиняемият издал заповеди, с които определил като подотчетни лица себе си и отговорния счетоводител, без да се съобрази, че самият той и Витанова са с контролни функции и съгласно "системата за двоен подпис“ и утвърдената финансово-счетоводна дейност не могат да бъдат подотчетни лица и да получават служебен аванс от касата на филиала. По този начин Савов допуснал Витанова да съвместява няколко функции на отговорност по одобряване, изпълнение, счетоводство и контрол.

Фактически той предоставил част от правомощията си като директор на отговорния счетоводител. Тя се възползвала от това и вместо да контролира финансите на филиала, започнала неправомерно да получава служебни аванси от касата на дружеството, както и да допуска такива аванси да бъдат предоставяни и на други подотчетни лица.

Тези парични средства не били отчитани, а били разходвани без наличие на първични документи и посредством неистински фактури за удостоверяване на разходи. По този начин част от подотчетните лица присвоявали получените като аванс суми и причинявали вреда на ръководения от Савов филиал в размер на 45 313,85 лв.

Касиерът на филиала подал сигнал до МВР, Районна прокуратура - Берковица и "СБР-НК“ ЕАД с данни за случващото. След проверка, извършена от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР, с постановление на Окръжна прокуратура - Монтана било образувано досъдебно производство, съобщиха от държавното обвинение.