Гутериш отново получава 12 гласа в подкрепа, 2 гласа против и един "без мнение". Той спечели и предишните четири тайни гласувания.

На второ място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич с 8-6-1. Трети е словашкият външен министър Мирослав Лайчак с 8-7-0. Следват бившият словенски президент Данило Тюрк и аржентинската външна министърка Сусана Малкора, които имат са събраха 7-7-1.

Шефката на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, е на 6-о място с 6-7-2, съобщи Франс прес. Този резултат може да осуети шансовете й да остане в надпреварата въпреки руската подкрепа за нея, отбелязва агенцията.

Заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева намекна в четвъртък, че може скоро да се включи в състезанието, ако Бокова е принудена да се оттегли, отбелязва АФП.

По-рано българското правителство, което подкрепя Бокова, заяви, че може да преразгледа позицията си, ако тя не вземе едно от първите две места в днешния вот, припомня агенцията.

Съветът за сигурност ще организира тайни гласувания до постигане на консенсус за кандидат за следващ генерален секретар на ООН.

Следващият вот ще е на 9 октомври.

Очаква се името на следващия генерален секретар на ООН да бъде обявено най-рано през следващия месец, като след това избраният от Съвета за сигурност кандидат трябва да бъде утвърден от Общото събрание на ООН.

Източник:БТА