С това, държавата осигурява служебна победа за листата на босилеградския кмет Владимир Захариев. Освен това, за изборите се регистрират т.н. допълнителни избирателни списъци, с което право да гласуват за Национален съвет на българите, се предоставя на хора, които нямат български произход. На 1 ноември, в Деня на народните будители, когато в Цариброд гостува българска парламентарна и правителствена делегация, и само три дена преди изборите са арестувани четири лица, изявени представители на българските организации в града.

„Тъй като гореизложения случай е сериозен удар върху водената от настоящето правителство политика спрямо Република Сърбия и представлява груба намеса в работата на националните малцинства, поставям следните въпроси: Информирано ли е Министерството на външните работи за ситуацията, и ако се докаже намеса на сръбската управляваща партия в изборите за Национален съвет на българите, правителството ще преразгледа ли позицията си за подкрепа членството на Сърбия в ЕС.

В отговор, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви: Реалното ниво на реализация на всички права на българското национално малцинство за нас е индикатор за готовността за членство на Сърбия в ЕС. След изборите сме предприели действия и сме повдигнали въпроса за съмнения за намеса в тези избори на всички възможни нива в международен план, посочи Захариева. Тя отбеляза, че България има интерес всички страни от Западните Балкани да изпълнят условията за членство и да бъдат, когато са готови, членове на ЕС. Страната ни винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Сърбия, но при изпълнение на съответните критерии, подчерта вицепремиерът.

В репликата народният представител припомни, че в междудържавни срещи, сръбските политици винаги поемат големи ангажименти, а впоследствие нищо от обещанията не се случва. Има сериозна опасност, с изборите за Национален съвет, сръбското правителство да цели да създаде едно послушно ръководство на българското малцинство, с оглед предстоящото отваряне на преговорните глави за правата на малцинствата, в преговорите на Република Сърбия за членство в Европейския съюз. Като член на ПАСЕ, ще сезирам Съвета на Европа за нарушаване правата на българското малцинство в Сърбия, заяви Богданов.