Според БНБ, затягането на паричната политика от страна на Фед, както и сигналите, че ЕЦБ ще преустанови изкупуването на активи и също ще пристъпи към покачване на лихвите, може да вложи условията за финансиране, както на държавата, така и на частния сектор.

„Започналото затягане на паричната политика от Федералния резерв в условията на ускоряваща се глобална инфлация, както и сигналите на ЕЦБ за скорошно преустановяване на нетните покупки на активи, последвано от покачване на основните лихвени проценти, са предпоставка условията за финансиране на българското правителство и на частния сектор да се влошават.”, посочват от БНБ. Наличието на валутен борд у нас прави така, че събитията в еврозоната и политиката на ЕЦБ имат директно отношение към ситуацията на българския вътрешен пазар.

„Съгласно принципите на функциониране на паричния съвет (валутен борд, бел. ред.) може да се очаква тенденцията на увеличаване на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в еврозоната да предизвика повишаване на лихвените проценти на паричния пазар, по депозитите и по кредитите в страната.”, прогнозират от БНБ.

Източник: actualno.com