„Български лекарски съюз получи уведомително писмо от началникът на УНГ отделение в МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца, относно предприемане на оздравителни мерки на лечебното заведение, с цел предотвратяване фалит на болницата. В писмото до Управителния съвет на БЛС, една от посочените мерки за възстановяване дейността на лечебното заведение е преструктуриране на болницата, чрез закриване на отделението по ушни, носни и гърлени болести. Учудени сме от взетото кардинално решение за затваряне на едно от ключовите за региона отделения, вземайки предвид негативния ефект върху населението от областта“, започва писмото, подписано от д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

От Лекарския съюз не одобряват закриването на отделението да бъде част от мерките за оздравяване на врачанската болница и дават своите доводи за това. „Отделението по УНГ в МБАЛ „Христо Ботев“ е създадено през 1946 г. и е с най-голям капацитет в областта – 10 легла, трима специалисти УНГ, седем сестри и трима санитари. Алтернативните УНГ отделения в областта се намират във Видин и Монтана, които са със значително по-малка леглова база и персонал“, се казва в писмото.

Ако бъде закрито въпросното отделение, целият поток от пациенти трябва да бъде пренасочен към по-малките отделения в Монтана и Видин, които нямат нужния капацитет. От БЛС посочват, че населението на област Враца е над 180 000 души, като само община Враца има население от 65 905 лица или малко над 39% от общият брой за областта. Лекарите са категорични, че техните колеги в по-малките градове нямат да могат да отговорят на потребностите на пациентите от Враца и заради това, че дейността им е лимитирана.

Друг довод, който дават от съсловието е, че въпросната мярка „противоречи на конституционните права на гражданите за достъп до своевременна медицинска помощ“. Ако тя бъде взета, МБАЛ „Христо Ботев“ няма да може да посрещне нуждите на гражданите както от планови, така и от спешни УНГ случаи. По този начин ще се наложи транспортирането на хора от Враца до Видин или Монтана, което ще забави лечението.

Д-р Грозев посочва, че базата на врачанската болница се използва за обучение на студенти от Колежа за медицински сестри и акушерки, гр. Враца. Ако се закрие УНГ отделението, ще се наруши обучението на младите кадри, специализиращи в тази сфера. „Неочакваната мярка за затваряне на стратегическо за областта отделение, би довела до крайно недоволство у гражданите в региона, както и до цялостно намаляване качеството на предлаганата от лечебното заведение медицинска услуга“, завършва писмото. То е изпратено с копие до д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента, както и до представителите на община Враца.

Източник: puls.bg