Европейската комисия стартира кампания за повишаване на информираността относно жертвите на престъпления в България и подкрепата, от която те се нуждаят. Символично начало на кампанията “Ще си отварям очите” в България беше поставено тази събота, 21 януари, с атрактивно събитие в столичен търговски център.За да поставят темата във фокуса на общественото внимание, популярни личности като Мила Роберт и Евелина Чоева участваха в предизвикателството "Отворени очи". Те приканваха случайни минувачи да приемат предизвикателството да се гледат очи в очи, без да мигат, в израз на общото им обещание да не остават безразлични към жертвите на насилие.

Кампанията е част от първата по рода си Стратегия на ЕС за правата на жертвите на престъпления, която има за цел да гарантира, че всички те могат да получат гарантирана помощ и защита. „Трябва да разпознаваме жертвите на престъпления и да им предоставим подкрепата, от която се нуждаят, за да намерят те сили да се справят и да продължат напред“, заяви комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. „Много от жертвите обаче все още не са наясно с правата си и не знаят как могат да ги упражнят“, добави той.

Преди да стартира кампанията, Европейската комисия проведе представително проучване в България сред лица на възраст между 18 и 30 години, с което да определи нивото на информираност за правата на жертвите в страната. Изследването се фокусира ив това доколко респондентите са запознати с наличието на центрове за подкрепа и с възможността да докладват тези престъпления.

Резултатите сочат, че 49% от анкетираните в България не знаят, че жертвите на престъпления са защитени в ЕС с конкретни права, а само около една трета от запознатите са наясно какви са те. Една от основните задачи на кампанията “Ще си отварям очите” е жертвите, техните приятели и близки да разберат какви права имат и как да се възползват от тях в България.

Проучването показва още, че 86% от анкетираните в България биха препоръчали на жертвите да потърсят съдействие, като използват специализирана помощ. Ето защо кампанията не само разяснява правата на жертвите на престъпления, но и предоставя списък с местни организации, към които пострадалите от насилие могат да се обърнат за подкрепа.

Цялата информация за престъпленията, правата на жертвите и центровете за подкрепа в България е достъпна на https://victims-rights.campaign.europa.eu/en/country/bulgaria.