Разплитането на схемата започва през пролетта на 2013 г., когато анонимен гражданин посочва името на пенсионер, който редовно се черпи в кварталната кръчма и се хвали, че без да е работил нито един ден в мините се е сдобил с пенсия с категориен стаж и е успял да прецака държавата. По-късно в хода на административното производство ще се окаже, че човекът “е работил” 11 години в мина, за която нито той, нито член от семейството му си спомнят къде е била, поради амнезия вследствие от автомобилна катастрофа. Другите два сигнала са подадени от бивши приятели. Спор за жена ги мотивира взаимно да се омаскарят, като подадат сигнал един срещу друг, че са ползвали ранно пенсиониране като военни, като към недостигащия им военен стаж са добавили и такъв, който не са полагали в армията. Тогавашната проверка в архива на отдел „Пенсии” установява, че и трите пенсионни досиета липсват.

Случаите провокира анализ на ситуацията и незабавна реакция на ръководството на НОИ – Пловдив. На инвентаризация са подложени около 300 000 пенсионни досиета, включително досиета за изплащане на добавка от починал съпруг и около 200 000 пенсионни досиета, чийто срок на съхранение не е изтекъл.

Проверката показва липсата на 270 пенсионни досиета, описват схемата от НОИ. Част от тях са редовни, но са установени 116 случая на лица, получаващи пенсии, отпуснати през периода 1999- 2000 г. и обработвани от едно и също длъжностно лице – контрольор, служител на НОИ до 2009 г. През 2018 г. и 2019 г. зачестяват оплакванията в приемната на НОИ от граждани за суми, които са платили на въпросната консултантска фирма, вариращи от 5000 до 32 000 лева, за отпускане на пенсия. Успоредно с това се подават сигнали в прокуратурата. Следва арест и трима, сдобили се с обвинения: бившата служителка - собственик и управител на консултантската фирма, нейният съпруг и дъщеря ѝ. При обиск са иззети почти 200 досиета, формуляри и документи за стаж, печати на осигурители, кашон с трудови книжки.

Източник: Pariteni.bg