Съветниците попитаха градоначалника: къде се обявяват свободните работни места в Общинската администрация и кои служители са назначени на вакантните работни места в кметската управа. Според Събков основен проблем при назначаването на нови хора в администрацията са ниските възнаграждения в тази сфера.

„В приемните ми дни идват много хора, които търсят работа, имаме сериозен списък от хора, търсещи съдействие в това отношение, заяви кметът на Мездра. Винаги съм се стремял да видя кой от тези хора за каква работа може да стане и да го насочим към Общинската администрация, защото и към момента имаме свободни места, включително две за заместник-кметове, но на този етап по причини, включително финансови, такива не са назначени. Единственият начин, по който можем да спестим средства, е да товарим максимално хората, които в момента работят в администрацията”.

В отговора се казва още, че при назначаване по трудово правоотношение конкурс не е задължителен и всички служители са назначени на изпитателен срок от шест месеца в полза на работодателя. За държавните служители предстои провеждането на конкурси по Закона за държавния служител.

Събков заяви още, че не е предоставил информация за възнагражденията на общинските служители, защото съгласно Закона за защита на личните данни това може да стане след изрично съгласие на касаещите ги физически лица.

От името на вносителите на актуалното питане съветникът Георги Валентинов подчерта, че Общината не обявява свободните работни места. Валентинов каза, че в общината има безработни архитекти и инженери, които не са потърсени за тези работни места.

В отговор на друго питане на съветниците от „Народен съюз” от кметската управа информираха за сключените от Община Мездра граждански договори с физически лица и договори за извършване на услуги с юридически лица.

„Наели сме няколко хора, които за по 100 лв. правиха разкопки на „Калето”, каза Генади Събков. Сключили сме граждански договори с две лица за наем на общинския приемник за безстопанствени кучета в Долна Кремена и с Кирил Радовенски, който подпомага списването на вестник „Мездра XXI век”. Останалите договори са обществени възпитатели и касаят работата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните”.

Другите граждански договори са за лекторски хонорари на специалисти, работили в Центъра за подкрепа за личностно развитие.

В отговора на кмета са изброени и 24 договори, сключени с юридически лица за извършване на различни услуги, предимно за доставка на хранителни продукти, горива, интернет, оказване на правна помощ и медийна реклама.