Инж. Мариян Костадинов, директор на Регионални дирекции на горите Бургас, заяви за Актуално: “За месец януари дирекцията има съставени 56 акта, като по-голямата част от тях са по закона за горите, друга са за лова и опазване на дивеча и една малка част са по закона за рибарство и аквакултури. Не може да се говори за. Има единични набези, които по принцип са извършвани от малцинствата. Не всички случаи са в държавни горски територии, има в поземлени имоти, но те са единични, няма някаква масова организирана незаконна сеч“.

За цялата страна от началото на 2020 година общото количество на иззетата от служителите по горите незаконна дървесина е над 1400 куб. м. Задържани са 33 моторни превозни средства, 28 коня, 135 каруци, 62 моторни триона, три пушки и други ловни уреди и боеприпаси.

По отношение на неспазване на Закона за рибарство и авакултури също не са заловени големи нарушители, добавя инж.Костадинов. Те по-скоро са свързани с броя на използваните въдици и други нарушения от административен характер.

В цялата страна се извършват проверки свързани със спазването на нормативните разпоредби за добив, транспортиране и съхранение на дървесина. Следи се дали се спазват правилата по време на лов, за да се осигури безопасното протичане на ловните излети и за да няма нещастни инциденти.