От Дирекция „Бюро по труда” Враца уточняват, че през 2018 по Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са кандидатствали 4 работодатели и са наети 5 лица.

Известен е фактът, че работодателите не приемат на работа с много голяма охота лица с увреждания. Ясни са и законовите облекчения, които ги облагодетелстват – работодателят ще бъде стимулиран максимално дълго, ако задържи хората с трайни увреждания на работното място. Със средства от ОП РЧР ще бъдат поети възнагражденията, съгласно минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и осигурителните вноски на наетите от тях по проектите за 24 месеца. Ако работодателите задържат служителя 6 месеца след този срок, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от 6 минимални работни заплати, установени за страната. Всеки шеф на фирма, който желае да наеме безработни лица с трайни увреждания по компонент II на проектите, може да подаде заявка за разкриване на свободни работни места според своите потребности във всички бюра по труда в страната.

До 14 декември 2018 г. включително е крайният срок, в който работодателите ще могат да подават заявки за наемане на безработни лица по Компонент ІІ на проекти „Обучения и заетост” и “Обучения и заетост за младите хора”. След изтичане на съответната процедура по подбор и назначаване във всяка фирма, лицата с увреждане ще започнат работа. В зависимост от сферата на дейност този срок е различен за всяка фирма и трае между месец и месец и половина.

Источник: actualno.com