Изложбата показва снимки на Трънското ждрело на реката на територията на България, рудника в село Ракита, жп линията до Суково, Влашката и Одоровската клисура, каньонът на Звонската река в Сърбия и Манастира. Челно-белите фотоси са съхранили през времето ромона на реката, дима на парния локомотив, отблясъците на изкопаната руда от гърдите на земята, мириса на дърветата, светлината в очите на хората застанали пред обектива на неизвестни фотографи. Най-отдавнашната снимка в изложбата е направена през 1910 година. Има снимки с големи размери, за които е смятано, че са направени от някакъв немски генерал, но е установено, че са на един от тримата известни в началото на миналия век фотографи от Пирот. Работи се по обследване, за да се установи точно кой е автора.

За MediaNews на чист български език, учителят по биология и колекционер на снимките Слободан Цветков каза, че изложбата е била експонирана преди Враца в Банско и към нея е имало голям интерес. Затова с финансовата подкрепа на Националният съвет на българското малцинство в Сърбия и Завода за защита на природата в Белград, Ниш и Пирот, организаторите са приели поканата на ПП „Врачански Балкан” фотоизложбата да бъде показана и във Враца. Слободан Цветков обясни, че по долината на Ерма, която е обявена в Сърбия за „Специален резерват на природата”, има много интересни пещери, а 41 % от растенията на дървената флора и са там още от ледниковия период.

На откриването присъстваха представители на Института за защита на природата в Сърбия и България, специалисти от Държавната агенция „Архиви” у нас, медии и граждани. Директорът на ПП „Врачански балкан” Николай Ненчев, почерпи сръбските гости с по чаша врачанско вино, а те останаха впечатлени и от него и от невероятната архитектура на Ески джамията и нейният уникално изписан таван”. Фотоизложбата в Природозащитен център „Натура” ще продължи до края на месец декември.