© МОН

Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена организира празник на буквите за първокласниците и изпращане на големите ученици.

Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн проведе конкурс за рисунка, стихотворение и есе на тема „България в сърцето“. Децата проявиха изключителен интерес. Събрани са над 180 творби от Германия, Италия и България.

Неделното ни училище в Торонто, Канада, организира конкурси на тема „Пишем на български в Торонто“ и „Четем на български в Торонто“.

Предвид строгите противоепидемични мерки учениците от училищата в Истанбул и Загреб отбелязват празника с видеоклипове с рецитали и изпълнения.

Училището „Аз Буки Веди“ в Кьолн получи колет от 30 дървени букви, ръчно изработени от първокласниците на ОУ „Петко Рачов Славейков“ в гр. Пещера.

Ученици и учители от неделното училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим ще посетят катедралата „Св. Петър“, където ще отдадат почит на светите братя Кирил и Методий.

Празник на буквите и изложба са организирани в Българско школо „Васил Левски“ в Лондон. Посланикът ни във Великобритания обяви конкурс за есе на тема, свързана с българския език и писменост.

Всички детски градини в Молдова, които работят по проекти на Националната програма „Роден език и култура зад граница“ на МОН, подготвят видеоклипове с песни и стихове. С тях ще бъдат поздравени бесарабските българчета, изучаващи нашия език.

За празника пред училището в щата Илинойс, САЩ, ще се проведе традиционна манифестация. Възпитаниците на учебното заведение ще изнесат и празничен концерт.