Пожарникарите от двете страни демонстрират нова техника и методи при гасенето на пожари в сухи треви, показват как се прави защита на сгради с хора, обградени от всички страни от горски пожар, гасят дървен материал в обхваната от пожар сграда, осигуряват вода от естествен водоизточник с преносими резервоари и правят пътека в гората за гасене на горски пожар.

Учението е част от проект на вътрешните министерства на двете страни за обучение на личния състав на пожарните команди, за изграждане на съвместен план за действие и сътрудничество между двете страни при възникване на големи горски пожари, съобщи Юлиян Грънчаров - началник на отдел "Международни проекти" при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ПБЗН/. Проектът е на стойност 600 000 евро и е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. По него Регионалната дирекция ПБЗН е получила два пикапа за гасене на горски пожари, един микробус, термокамера, пожарогасители, два дрона и един безпилотен самолет за наблюдение на горски пожари от въздуха, съобщи директорът на пожарната в Монтана комисар Венцислав Райков.

Полковник Драган Дончевски - началник на сектор "Пожари" в Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщи, че заради топлото време през последната година в Сърбия са бушували около 20 000 горски пожара, при гасенето на които са загинали 20 души.