"Във всяка педиатрична специалност съществуват редица тежки болести. Според последните проучвания сериозни заплахи за здравето на децата се сочат онкологичните заболявания, генетичните увреждания, увреждания вследствие на недоносеност, психични разстройства, включително и такива, свързани с развитието, и вродени аномалии. Грижата за детското здраве е приоритет. Значим е приносът на лекари, специалисти, рехабилитатори, ерготерапевти, психолози, логопеди за подобряване на комплексната грижа за болните деца. Но за да постигне детското здравеопазване своите цели, трябва да се включат иновациите, които са значим двигател в борбата за спасяване на детския живот", съобщиха от президентството.

Сред целите на кампанията са купуване на апарати за рехабилитация, за изследване на потребността от използване на антибиотици за лечението, както и системи за отвличането на вниманието на болните деца.

Кампанията "Българската Коледа", която от 1 декември 2018 г. досега събираше пари за децата с тежки заболявания и увреждания, събра 2 440 000 лв. Подпомогнати са 551 и е закупена апаратура.