Участници в трансграничния форум ще бъдат евродепутатите Андрей Новаков (ЕНП, България), Георги Пирински (С&Д, България), Мария Грапини (С&Д, Румъния) и Виктор Бощинару (С&Д, Румъния).

Експертите, които ще вземат участие в дискусионните панели, са Мими Корнажева, директор на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център (БРИЕ) и преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“, Смилена Костова, съветник в политическия кабинет на Министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и Кристиян Първулеску, член на Европейския икономически и социален комитет. Модератор ще бъде Мартина Ганчева, журналист.

Дискусията ще се проведе в два панела. Първият е "10 години членство на България и Румъния в Европейския съюз - ползи, уроци и перспективи за бъдещето“. Основните теми, които ще бъдат засегнати в него, са въздействието от членството в ЕС върху България и Румъния: ползи и проблеми; промяната на обществените настроения; ролята на медиите при оформяне на общественото мнение.

Вторият дискусионен панел ще се фокусира върху подготовката за председателството на България на Съвета. Основните теми, които ще бъдат засегнати, са предизвикателствата, пред които ще бъде изправен ЕС; председателството и влиянието му върху събития; подготовката на държавната администрация и политическите приоритети.