Смиляна Захариева е възпитаничка на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, община Смолян и на Музикалната академия в София. Наясно е с възможностите на гласа си и въздействието му над слушателите. Както самата тя споделя: "Знам, че гласът ми вълнува и може да променя аурата . Тази сила и специфичност смятам да използвам за лечение на хората".

Миналата година Смиляна Захариева се свързва с Гинес и получава списък с условия, които задължително трябва да бъдат спазени, за да бъде признат и зачетен рекордът. От Гинес настояват за измервателен уред от най-висок клас, който да бъде разположен на 2,5 метра от нея и едновременно с това на 1,5 метра височина от земята; ако опитът се провежда на открито, изискването е външният шум да бъде сведен под 60 децибела, съответно при провеждане в затворено помещение има редица изисквания към вида на залата; певицата трябва да задържи гласа си 5 секунди в най-мощната му фаза; да не впръсква в гърлото си нищо преди започване на опита и т. н.

Захариева взима решение записът да се проведе в студио, тъй като наличието на вятър и други външни фактори би могло да го компрометира, освен това не си позволява дори да пие вода, за да не даде това някакво отражение на фината и прецизна техника. Също така обявява, че за разлика от предишния рекордьор, тя няма просто да крещи, а ще пее, и за целта избира песента "Излел е Дельо хайдутин".

Тъй като необходимият измервателен уред е много скъп, певицата успява да убеди фирма да ѝ предостави такъв за ползване като предприемачите благородно отказват каквато и да било парична компенсация.

Така след проведената подготовка и набавянето на всичко необходимо, Смиляна Захариева провежда опита и техниката отчита 113,8 децибела, задминавайки по този начин поставения от Гинес праг от 110 децибела. Реално обаче, както пояснява певицата, като се изчислят по специална формула загубите от разсейването на звука заради разстоянието, произведеният от нея звук се равнява на впечатляващите 143,8 децибела.

Източник: uspelite.bg