От Пресцентъра на ПП ГЕРБ във Враца съобщиха, че България ще бъде включена в новата Европейската гранична и брегова служба. Това стана възможно след като Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри законодателно изменение, внесено от българските евродепутати от ГЕРБ/ ЕНП Емил Радев и Мария Габриел, което гарантира участието на България в новата служба, въпреки че страната не е част от Шенгенското пространство.

Тази ключова поправка гарантира, че в случай на силен миграционен натиск по границата с Турция, другите държави-членки и Европейската гранична и брегова служба ще имат задължението да окажат необходимата техническа подкрепа и помощ от допълнително специалисти.

На заседанието на Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бе гласувана позицията на евродепутатите относно Европейската гранична и брегова охрана. С това ще бъде дадено начало на междуинституционалните преговори със Съвета относно окончателната структура и компетенциите на новата агенция. Целта е тя да започне да функционира още от есента на тази година.

На заседанието на комисията е одобрено също предложението на двамата български евродепутати от ГЕРБ дейностите на Европейската служба да включват не само справяне с миграционната криза, но и защитата на външните граници от заплахи като трансгранична престъпност и тероризъм.