Към момента няма решение в какъв размер ще бъдат финансовите корекции по одобрените вече проекти, които Брюксел ще наложи заради констатираните при одит нарушения - т.е. колко ще бъдат загубите на безвъзмездно европейско финансиране, тъй като ЕК ще плати по-малък процент от разходваните средства, което ще трябва да бъде компенсирано с пари от националния бюджет. Засега е известно, че заради различни забавяния има голям риск от загуба на най-много 70 млн. лв. по неодитирана ос от оперативната програма, по която ще се финансира изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности

Загуби може да има по договори за 339 млн. лв.

Заради констатирани нарушения, сред които и свръхконцентрация на власт в ръцете на образователния министър, по времето на Меглена Кунева, от февруари т.г. България не може да иска осребряване на вече фактурирани разходи по започнати проекти по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и всичко се плаща от националния бюджет. Преди този срок страната ни също не е искала възстановяване на платени средства.

Констатираните от одита нарушения са по осем проекта на обща стойност 180 млн. лв., за които със сигурност се очаква ЕК да направи финансови корекции, т.е. част от безвъзмездното финансиране ще бъде загубено. В момента одитори правят анализ на изпълнението на всички сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и ще бъдат предложени "мерки както за промени в начина на изпълнение на съответните договори, така и финансови корекции – ако е необходимо".

Става въпрос за 133 договора по процедури за подбор на проекти и 15 заповеди за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 338 676 352.85 лв., което представлява 24.7% от общия размер на бюджета на оперативната програма. От тях от националния бюджет са разплатени 65.4 млн. лв., или близо 5% от всички средства.

Пускането на европарите зависи от разделение на властите в МОН

От информацията от образователното министерство се разбира, че одиторите от ЕК ще решат кога да предложат размразяване на междинните плащания по оперативната програма, и какъв да е размерът на финансовите корекции, т.е. на загубите за страната ни, след като проследят изпълнението на предприетите от ведомството мерки, които са разписани в приет от Министерския съвет през април т.г. план.

Една от мерките е Управляващият орган (УО) на програмата да бъде самостоятелна структура към образователното министерство, с което да се постигне разделение на властите, т.е. на министъра да не е подчинено и управлението на средствата, и тяхното усвояване, тъй като ведомството е бенефициент по проекти. В отговора на министерството се посочва, че към настоящия момент всичко по тази мярка е в процес на обсъждане.

Всички мерки, чийто краен срок бе 30 юни, са изпълнени. Създадена е и добра организация за изпълнение на задачите, чийто срок е 31 юли т. г., посочват от просветното ведомство.

Забавяния по процедури могат да доведат до 70 млн. лв. загуби

Миналата седмица просветният министър Красимир Вълчев обяви пред депутатите от образователната комисия, че има "голям риск" от загуба на част от 350 млн. лв., с които ще се финансира изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Причината - заради забавяния по различни процедури, спиране на обществена поръчка и съдебни обжалвания, може да се стигне до неизпълнение на междинните цели към края на 2018 г., а именно 30% от средствата да бъдат усвоени. В такъв случай максималният размер на загубите ще бъде 70 млн. лв., посочват от просветното министерство. Това значи Брюксел да не възстанови парите и те да бъдат платени от националния бюджет.

Към момента за оценяване на кандидатстващите за финансиране 44 проекта предстои сключване на договор с италианската фирма "Прогетти плант", която е получила най-висока оценка при първия конкурс за избор на оценители. Фирмата печели дело във Върховния административен съд, след като конкурсът, при който е избрана, е прекратен по времето на служебния министър проф. Николай Денков с мотив, че не са предоставени всички документи, след което е стартирана нова процедура.

Решението на съда в полза на "Прогетти плант" е от 22 юни т.г., а ден по-късно, образователното министерство, като възложител, е обявило решение за избор на фирмата за изпълнител на оценяването. Ако то не е обжалвано в съда в срок от 14 дни, договорът следва да бъде сключен и да се върви към оценка на подадените проекти. Едва след това ще бъдат сключени договори за изграждане на центровете.

Източник: dnevnik.bg