Това обяви Николай Христанов - старши консултант в компанията "Интеграл", организатор на международното изложение "Световно образование". Той представи анализ за това как са се отразили десетте години членство на България в ЕС върху възможностите на българите да учат в университети в чужбина.

Великобритания има над 110 университета и тя е страната с най-много програми на английски език, каза Христанов. Той отбеляза, че това е държавата, която през последните десет години отпуска държавно кредитиране за студенти от ЕС.

"Влизането ни в ЕС през 2007 г. съвпадна и с най-ниските такси от 3000 паунда годишно във Великобритания и възможностите за кредитиране доведоха до това, че от 30 български студенти, които са се обучавали във Великобритания през 2007 г., броят на първокурсниците ни да се увеличи до 200 в следващите години, а през 2011 г. беше най-големият "бум" на кандидатстване, когато бяха приети 1500 наши първокурсници в британски университети", коментира Христанов.

"Въпреки Брекзит, до окончателното излизане на Великобритания от ЕС, британското правителство запази условията за кредитиране на студенти, като те са потвърдени за тази година, както и за студентите, които ще започнат своето обучение и през следващата година. Затова има ранно кандидатстване за британски университети и вече са обработени 50 ранни кандидатури, каза Христанов.

Системата за прием в британски университети вече е отворена, като до 15 октомври т.г. е кандидатстването за медицина и за университетите Оксфорд и Кеймбридж.

В Университета Хага българите сега са втора по численост нация, след холандците, и са първи, като чуждестранно присъствие, съобщи още Христанов.
Той уточни, че в този холандски университет сега се обучават около 450 българи, много са и българските студенти в университетите в Холандия с практическа насоченост.

Холандия се превръща в основна образователна сила в Европа заради многото си добри университети, програмите си на английски език в тях и с отличните условия за финансиране и обучение на чужди студенти, заяви и Ирина Христова - основател на "Интеграл".

Тя съобщи, че централизираната система за прием на документи в Холандия отваря на 1 октомври, а препоръчителният срок за кандидатстване е 1 март.

Другите две държави, които привличат българските кандидат-студенти след 2007 г., са Дания и Швеция, защото предлагат безплатни бакалавърски и магистърски програми за студенти от ЕС.

На 30 септември и на 1 октомври в "София хотел Балкан" ще се състои поредното изложение "Световно образование", на което ще започне кампанията за ранен прием в западни университети за учебната 2017/2018 година. На изложението ще бъдат представени университети от Великобритания, Холандия, Франция, Гърция, Австрия, Италия, САЩ. За първи път ще участва и Финансовият университет под егидата на правителството на Руската федерация, предлагащ програми за икономика, финанси и финансово право.

Източник: dnes.dir.bg