Народният представител и зам.-председател на Комисията по външна политика в 44-то Народно събрание Красимир Богданов разказа за предишните издания в които участие взеха представители на българските общности от различни раиони и градове в Македония - Щип, Велес, Кавадарци, Неготино, Кочани, Виница, от Албания - Тирана, Голо бърдо, Мала Преспа и Корча Гора, Цариброд в Западните покрайнини в Сърбия, Стар Бешанов в Банат в Румъния.

През изминалата година организирахме посещения на групи от врачанско в Македония, Албания и Западните покрайнини, направихме дарения за училища, църкви и в подпомагане борбата с COVID-19, извоювахме увеличение на приема на студенти, както и повишение на стипендиите на учещите в български ВУЗ-ове. Подпомогнахме побратимяването на Ротари - Враца с техни колеги от Македония. Защитихме правата на българското малцинство в Украйна. Благодарение на тези контакти, Враца се превърна в един от най-разпознаваемите градове сред общностите ни в чужбина.

Филмът който представихме е първият опит да се покажат пред българската общественост проблемите на нашите сънародници в Косово. Там живеят хиляди българи в Гора и Жупа, Подгорие, Призрен, Ораховац и Прищина. Тези хора чакат своето признаване както от Албанската, така и от българската държава", коментира депутатът Богданов.

Филмът за българите в Косово ще бъде представен и в други населени места.