Все повече българи се отказват да почиват на юг и ще изберат лютата ракия и плескавиците в Сръбско при западните ни съседи, довериха туроператори. И за тази Нова година хит е Сърбия. Доброто обслужване, ниските цени и най-вече липсата на забрана да се пуши в закрити помещения са само част от причините сънародниците ни да предпочитат тази дестинация.

Най-забележителното изживяване е вечерята. Камините са разпалени, певица пее на български, а масите са подредени с нашенския ястия – скара и пенливо домашно вино, мезета и вкусни туршии. Тукашните са добре осведомени и знаят какво точно ще си купят- вешавици, каймак, истински салами и др. За един ден с нощувка и храна плащат по 110 лева. Етнографските комплекси предлагат в всичко необходимо за посрещане на Коледа и Нова година.

Макар и неголям, но се наблюдава известен отлив за Нова година към иначе традиционни дестинации като Италия и Франция заради атентатите от миналата есен. Не са малко и онези, които ще отбележат Коледа в Австрия, предимно Виена и Залцбург. Заради наводненията се очаква да намалее потокът от туристи към Гърция. Чартърите по Коледа и Нова година са предимно за екзотични дестинации.