Стартираха снимките на новия филм за Иван Вазов „Българин да се наричам”. С ефектни кадри от въздуха с помощта на дронове, Искрен Красимиров започва петата си лента от проекта „НЕзабравимата България”. Новата продукция на младия мездренски режисьор показва непознатия Иван Вазов.

Oт птичи поглед за първи път видя своя комплекс „Дядо Йоцо гледа” създателят му Огнян Петров, който миналия месец връчи на младия режисьор наградата за родолюбие „Де е Българското”. Камерата прелетя над природния феномен „Ритлите”, Черепишкия манастир, къщата-музей на баба Илийца, и край неповторимите природни красоти на Искърското дефиле.

В основата на сюжета е скандалният на времето поход на народния поет Иван Вазов, който напук на историците и политиците тръгва сам да търси гроба на Христо Ботев във Врачанския балкан. Там той пише с болка на сърцето „И никой знак, че тука е светиня, че тук умрял поет, умрял герой за майката Родина!”. По време на своето пътешествие с влак до Черепиш и оттам на кон до Вола, Вазов научава и трогателните истории за двама скромни български герои – Баба Илийца от Челопек и Дядо Йоцо от Очиндол. По тях той създава и незабравимите разкази „Една българка” и „Дядо Йоцо гледа”, които оживяват сега във филмовата лента на основателя на „НЕзабравимата България” Искрен Красимиров.