"Читалище "Пенчо Славейков" се намира в столичния квартал "Лозенец", в местността "Кръста". "На Кръста", както вече наричат местността софиянци от дълги години, споделя Благовеста Касабова. Един път месечно - обикновено в четвъртък - в читалището се провеждат вечери, посветени на литературата и изкуството. На тези вечери съм представяла новоизлезли книги на мои събратя по перо, предимно приятели. Постепенно, някак от само себе си, започнахме да ги наричаме "Вечери на Кръста". Често те се превръщаха в истински празници на българското художествено слово и българския дух, на българщината.

Помислих си, че най-подходящото заглавие за сборника, в който включих двадесетина портретни щрихи за мои приятели в литературата, ще бъде "Вечери на Кръста". Ако някой читател реши, че има и скрита символика в заглавието, ще бъда доволна, ако я открие.”

"Вечери на Кръста ІІІ” включва 21 литературнокритически и публицистични текстове на Благовеста Касабова, структурирани в два раздела. В първия са поместени 16 портретни етюди на автори от различни поколения - поети, белетристи, литературни критици и историци. Това, което ги обединява, е талантът. Сред тях са както популярни творци като поетите Лъчезар Еленков и Кирил Назъров, журналистът Тодор Коруев и др., така и по-малко известни, но заслужаващи внимание автори.

Вторият раздел, който е озаглавен с библейския цитат: "Ще дойдат невежи и ще удивят небесата", съдържа 5 публицистични статии и интервюта, насочени срещу проявите на бездуховност в съвременното ни общество и отричане от националната ни идентичност. Посланието, което отправя към читателите примата на литературната ни критика, обобщават думите на големия български интелектуалец Петър Увалиев: "Ако я няма самобитността на културата, ще се роди „машинна литература”, ще се изтрият националните особености, багрите на нацията и литературата ще стане „огледална".