Благотворителната инициатива продължава. Необходимата сума за възстановяване на кораба е около 250 000 лева. Средства ще бъдат набирани до 3 март - националния празник на България.

С цел максимална прозрачност и строга отчетност дарения ще се приемат само по банков път:

ДСК Банк ЕАД ЦЧБ, гр. София, ул. "Московска” №19

IBAN: BG23STSA93000024648152

BIC: STSABGSF

Сдружение "Енергийно бъдеще за България:.

"Радецки" е австрийски пътнически параход, построен през 1851 г. в корабостроителницата Óbuda, гр. Буда, и предназначен за редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова. Наречен е на фелдмаршал Йозеф Радецки. Параходът

"Радецки" е паметен за българската история, тъй като е използван за преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България. На 16 и 17 май 1876 г. "Радецки" извършва плаване към Виена и спира на редица румънски пристанища. На палубата му, предрешени като обикновени пътници, от няколко пристанища се качват четниците и самият войвода Христо Ботев. Той връчва на капитана писмено обръщение-ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй.

Сега корабът "Радецки" се намира на пристан в района на Козлодуйското пристанище. Всяка година преди да възобнови плаванията си той трябва да премине задължителен технически преглед. Последната инспекция на Речен надзор - Лом от 7 март 2018 г. констатира необходимостта от извършване на доков преглед в кораборемонтен завод. Ако ремонтът не бъде направен до 7 април 2019 г., корабът "Радецки" трябва да преустанови дейността си като плавателно средство.

Източник: banker.bg