Идеята е подкрепена и от неправителствени организации от двете държави, водещи медици в борбата с детския диабет, български общественици, популярни личности и сдружения. Походът ще се проведе по суша, въздух и вода в дните от 30 март до 6 април. Официалното му откриване е насрочено на 30 март, от 17 часа на мястото на Видинския панаир, където кметът на Видин ще отправи специално приветствие към участниците.

В програмата са включени издигане на специален балон, , концерт на Градския духов оркестър,както и участие на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и самодейни състави от читалищата в общината. За два часа ще бъде организиран „Диабетен патрул“, където всеки ще може да измери нивото на своята кръвна захар безплатно и ще бъдат раздавани информационни материали.

Походът срещу заболяването има благотворителен характер, като цели със събраните средства да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1.

Стартът на похода ще бъде даден на 31 март в 8.00 ч., от Телеграф капия.