И 8-те автомобила са с осигурена гаранция и сервиз. Комуналната техника е комбинирана и може да бъде експлоатирана целогодишно в снегопочистване, метене, миене и разделно събиране на отпадъци.

"За първи път от толкова години насам Враца разполага със съвременна и модерна техника за снегопочистване. Сред специализираните автомобили, които запълват автопарка на предприятието са 5 броя високопроходими автомобили с марка „Мерцедес“, МАН и др., които са окомплектовани с необходимите съоръжения и приспособления - гребла, лопати. Общият брой на машините е 20, като 7 са на арендаторите. При екстремни ситуации имаме готовност и за сключване на допълнителни споразумения със строителни фирми.“, каза още Каменов.

Управителят на ОбП "БКС - Враца“ Милен Милетиев съобщи, че ще бъде нает и високопроходим автомобил „Ивеко“ с гребло и 4-кубикова солница от „Екопроект“. Той добави, че са поръчани 700 тона сол, от тях са доставени 500 тона, които се съхраняват в базите на "БКС - Враца“.

5 тона е поръчаният магнезиев хлорид, който е предвиден за заледени и стръмни (опасни) участъци, като в съотношение със солта той действа до минус 25 градуса. В началото на следващия на месец ще бъде готово и поръчаното зимното облекло за всички служителите от общинското предприятие.

Кметът Калин Каменов съобщи, че в момента се обсъждат варианти със сектор "Пътна полиция“, със заповед да се определи паркиране само в едното пътно платно, за да може техниката на общинското предприятие да преминава по улиците и да чисти качествено. „Онези автомобили, които са паркирани в нарушение и пречат на снегопочистването ще бъдат вдигани от репатриращия автомобил.“ - допълни Каменов и призова гражданите да подходят с необходимото разбиране и да не пречат на снегопочистващите машини да си вършат работата.

Той добави, че за качеството на почистване ще следи звено „Инспекторат“, както и гражданите, които ще могат да подават сигнали на дежурните телефони и на мобилните приложения.

Денонощните дежурства на служителите на ОбП "БКС - Враца“ ще започнат от 15 ноември и ще продължат до края на зимния сезон. В снегопочистването ще бъде включен целият наличен персонал.