Преди време в квартал "Мала Кутловица" в Монтана пенсионирана учителка с висше образование публично нанесла обида на бивш свой ученик. Той подал тъжба срещу нея и в Районен съд - Монтана насрочили наказателно дело от частен характер. Съдът признал госпожата за виновна, тъй като унизила честта и достойнството на ищеца, като му казала: „Ти ми беше най-тъпия ученик”.

Пенсионираната учителка била освободена от наказателна отговорност, но й било наложено административно наказание - глоба в размер на 1 000 лв., която трябва да внесе по сметка на републиканския бюджет. Съдът осъдил подсъдимата да изплати на частния тъжител и граждански ищец 500 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху посочената сума, считано от деня на обидата до окончателното й заплащане. Бившата учителка ще трябва да плати и 50 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск и 5 лв. държавна такса при служебно издаване на изпълнителен лист. Срокът за обжалване изтича след седмица.

Престъплението обида е предвидено в чл. 146 Наказателния кодекс. Съгласно ал. 1 на този член „Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с ...”. В случая пенсионерката ще трябва да се бръкне поне с пет свои пенсии. В закона е записано, че обидата и клеветата са умишлени и противоправни посегателства върху духовните ценности на личността, честта и достойнството на човека.

Ищецът обаче едва ли е бил от най-достойните, тъй като е твърдял, че учителката му е казала и ”п…а ти майчина”, което твърдение не е доказано пред съда и в тази част на обвинението подсъдимата е призната за невинна. Тъжителят изчислил, че нанесените му неимуществени вреди са за 3 000 лв., но съдът намерил, че сумата е неоснователна затова я намалил на 1 000 лв.