Ирена Венкова Иванова е обвиняема заедно със съпруга си Емил Иванов и Велин Станков. Според прокуратурата те са разработили схема за придобиване на земеделски земи чрез провеждане на фиктивни съдебни процеси за възстановяването им на собственици. В някои случаи обаче реалните собственици изобщо не са подавали искови молби и не са знаели за водените процеси, а в други - имали само бегла представа, съобщи "Правен свят".

Според публикации от началото на разследването, Венкова и обвиняемите с нея са получили близо 1 млн. лева от схемата със земите, която е прилагана в периода 2004-2007 г.

След това Венкова е отстранена от Висшия съдебен съвет, а щом напуска съдебната система, става адвокат. През 2015 г. тя участва и в местните избори, като кандидат за кмет на Белоградчик, подкрепена от партията на Яне Янев - РЗС.

Въпреки проточилото се разследване, в края на миналата година Софийската градска прокуратура все пак внася обвинителния акт срещу тримата. През януари обаче СГС го връща заради противоречия в обвинителния акт, които го правят неразбираем и така се ограничава правото на защита на обвиняемите.

Прокуратурата протестира и състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Веселин Пенгезов отменя разпореждане.

Според СГС липсва конкретика за съставените протоколи по водените от обвиняемата фиктивни дела - дали тя лично ги е съставяла като председател на съда, или е карала свои подчинени да го правят. Апелативните съдии обаче са категорични, че такова противоречие
изобщо не съществува.

Прокуратурата твърди, че целта на Венкова е била да набави облага за ищците по гражданските дела, като това е било само формално, защото те нищо не са подозирали, а съдебните решения в тяхна полза са били необходимо условие при реализиране на престъпната схема във времето, която е носила облага на Венкова и на съпруга ѝ.

Делото трябва да започне в четвъртък.

Източник: dnes.dir.bg