От 2012 г. обвиняемият Т.В. бил председател на настоятелството на народно читалище в с. Стубел към Община Монтана. В това качество той отговарял за организиране на дейността на юридическото лице с нестопанска цел съобразно закона, изпълнявал представителни функции, сключвал и прекратявал трудови договори със служителите. Наред с това председателят се задължавал да отчита дейността си както пред настоятелството, така и пред кмета на общината и общинския съвет за изразходваните от бюджета средства.

През периода 01.02.2012 г. - 04.04.2016 г. читалището получавало държавна субсидия, включваща заплати, осигуровки и издръжка на читалището. За нея Т.В. изготвял месечни и годишни финансови отчети. Всички те били приети от Общинския съвет без възражения.

В информационната система на НАП за 2012 г. и 2013 г. бил регистриран трудов договор на читалището в с. Стубел за длъжност „библиотекар“. Установено било, че от юридическото лице не били подавани декларации за осигуряване на лицето, назначено на тази позиция. В същото време в отчетите за изразходени бюджетни средства за същия период обвиняемият Т.В. удостоверил неверни обстоятелства. В тях фигурирал извършен разход на средства за осигурителни вноски и трудови възнаграждения (заплати) от преведената субсидия от Община Монтана. Това обстоятелство не отговаряло на действителността.

С действията си в качеството си на длъжностно лице обвиняемият Т.В. присвоил чужди пари – сумата в общ размер на 2251 лева, предназначена за осигурителни вноски и трудови възнаграждения. За улесняване на това престъпно деяние той съставил официални документи с невярно съдържание.

Обвиняемият Т.В. е осъждан, има и криминалистична регистрация.

Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 15.11.2021 г.