Предвижда се да се повиши компетентността на 24 библиотечни служители за работа с мобилни устройства и приложения с цел формиране на умения и оказване на помощ и съдействие на потребителите; да бъдат обучени част от хора във възрастова група над 55 г. в умения за работа с мобилни устройства и приложения; да се утвърди ролята на Регионалната библиотека като водещ методичен център за другите библиотеки на територията на област Враца.

Целевата група ще бъдат потребители на възраст над 55 години. В резултат на проекта ще бъдат обучени 80 потребители – 40 от Враца, разделени на 4 групи по 10 човека, по 20 потребители градовете Бяла Слатина и Мизия, разделени на по 2 групи по 10 човека.

В рамките на проекта ще бъде изграден мобилен комуникационен център. По време на обученията ще е позициониран в Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, а след това ще бъде на разположение на целевата група и ще представлява щанд с таблет, смартфон и четец за електронни книги.

Обученията ще бъдат заснемани и монтирани в 3 видео урока „Златни умения“. Създадените три продукта ще бъдат записани на DVD носители и ще бъдат разпространени до десетте библиотеки в общинските центрове в област Враца. Като последна дейност се предвижда създаване на видеофилм „Моят Смарт-Либ”, който ще проследи процеса на обучение на един потребител и ще се покаже начина, по който се променя живота му след неговото обучение за работа с мобилни устройства и приложения.

Продължителността на проекта е от септември 2016 година до април 2017 година. Общият бюджет е 4 811 лева.

Обученията за потребители ще започнат на 7 ноември 2016 година. Желаещите да се включат в обучението, могат да се запишат на телефон: 0879 548 916 или на място в Регионална библиотека до 4 ноември 2016 година, включително.