На 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в 11.30 часа Регионалната библиотека във Враца ще стартира инициативата „Пусни книга на свобода“. Първата къщичка за размяна на книги се намира в градинката зад паметника на Христо Ботев. Кампанията се осъществява с подкрепата на Община Враца, а книгите са предоставени от издателствата „Персей“ и „Вакон“ и от читатели.

Обособената буккросинг зона ще се координира от Регионалната библиотека и периодично ще се захранва с книги, дарени от издателства, институции и граждани. Два пъти в седмицата библиотекари ще проверяват на място за нови книги, които ще регистрират на сайта.

Буккросингът представлява поставяне на книги на определени за целта места и проследяване на техните пътешествия. Осъществява се чрез сайта bookcrossing.com, където книгите се регистрират. От нашата буккросинг зона всеки гражданин може да заеме свободна книга и да я регистрира в сайта http://www.bookcrossing.com , като въведе BCID номера, който се намира в книгата.

Всеки читател може да остави кратка бележка в нейния дневник, за да знаят другите какво се е случило с нея. След прочитането,отново я “пускаме на свобода”, за да продължи своето пътешествие и да намери своя нов читател.

Към днешна дата над 1 милион буккросъри са регистрирали повече от 10 милиона книги, пътуващи из 132 страни.