От 20-ти октомври до края на март 39 души са се възползвали от тази възможност, показва справка в Агенцията по заетостта (АЗ).

Очакванията ни са, че през пролетно-летния сезон и при все по-засилващото се търсене на работна сила, от мярката ще се възползват все повече безработни лица, съобщават от агенцията.

Най-много - 23 от намерилите работа на повече от 50 км от дома си или 60% от всички получили субсидията, са се преместили в Разлог. Според експерти планинският град се оказва притегателен, заради близостта си до Банско, където търсенето на кадри в сферата на туризма нараства с всяка изминала година. 13 от преместилите се в планинския град идват от Варна, Нови пазар и Добрич.

Най-вероятно това са хора с опит в хотелиерството, натрупан в черноморските курорти през летния сезон. За 5-те месеца, в които се прилага тази мярка, в „Слънчев бряг” са се преселили петима трудови мигранти, които всеки месец в продължение на година ще получават от държавата до 200 лв. за режийните си разходи.

В София са се преместили само трима безработни – от Разлог, Гоце Делчев и Велико Търново.

Старопрестолният град, както и Русе, Плевен, Враца, Мездра и Ботевград, също са привлекли работна ръка срещу държавна субсидия. За да получат финансовата подкрепа трудовите мигранти вече трябва да са наети на трудов договор в населено място, което е на повече от 50 км от дома им.

Това означава, че варненците, които са се преселили в Разлог, могат да поискат въпросната субсидия в бюрото по труда в планинския град, само срещу договор и документи за направени разходи. Ако се окаже, че единствените му разходи са за квартира, ток, вода и интернет и възлизат на 180 лв., той ще получи точно тази сума. Ако обаче харчовете са 250 лв., държавата ще му осигури само 200 лв.


Източник: monitor.bg