"Закъсня позицията на Световната здравна организация за състава на ваксините и това забави с около един месец производството на ваксините. В повечето европейски страни също имат затруднения", обясни Кантарджиев.
В момента в Европа няма разпространение на доказан циркулиращ епидемичен вирус, но в 20 европейски страни се доказват вируси от група А и група Б, добави още той.

Причината за забавянето е, че в световен мащаб има недостиг на противогрипни ваксини и те трябва да се поръчват много по-рано, а договорът за тези е подписан през септември. За тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст. Безплатните ще бъдат поставени на тези, които най-много се нуждаят от медицинска гледна точка по преценка на личните лекари.

Той каза, че ваксините вече може да се намерят в аптеките, а ваксинацията може да се извърши до края на декември. Безплатните ваксини се очакват в началото на ноември. Общопрактикуващите лекари обаче предупреждават, че срокът за поставянето им е твърде кратък и настояват да бъде удължен.

В Бургас в част от аптеките могат да се намерят противогрипни ваксини, но срещу заплащане.

"Съобразно квотата, която имаме за възрастни пациенти над 65 години съм заявил около 250 ваксини", заяви д-р Пламен Панайотов – общопрактикуващ лекар и уточни, че има възможност да се направи заявка за допълнителни бройки, ако тези бъдат използвани.

В Регионалната здравна инспекция в Бургас също не знаят кога ще бъдат доставени ваксините. Безплатни са предвидени за 10% от населението над 65 години.


Източник: btvnovinite.bg