По време на занятието, системният администратор Христо Иванов показа на седмокласници от III ОУ „Д-р Петър Берон” визуалния език за програмиране Snap!, чрез който могат да контролират робота Финч. Чрез използване на блокове от сървъра на модула Snap!, децата създадоха различни програми за управление на робота.

Регионална библиотека „Гео Милев” разполага с пет робота Финч, предоставени от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България”. Роботът Финч е двуколесен робот, във формата на птичка, в който са вградени сензори за светлина, за температура, инфрачервени сензори за препятствия, акселерометър, LED светлини и микроконтролер. Чрез USB порт се свърза кабелно към компютъра, а специална програма контролира действията на робота.

Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България” в сътрудничество с регионални библиотеки от страната. Целта на инициативата е да се повиши обществения интерес към програмирането.

Безплатните обучения за работа с робота Финч са организирани по предварително уточнен график. Групите се състоят от по десет участника, на възраст от 8 до 14 години. Желаещите да участват в семинарите, могат да се свържат с нас на тел.: 096/ 300 417 или на място в библиотеката.