От 5 до 9 декември пък, в диспансера ще има Седмица на отворени врати, през която ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза. Разходите се поемат по Програма на Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН до 2018 г. За болните от туберкулоза, освен безплатно лечение, се полагат лекарства и по 90 лв. за храна за три месеца след изписването от отделението, ако са социално слаби.

За поразените от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансира 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебен автомобил, осигурен от Фонда. Програмата осигурява и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.

Монтана бележи голям напредък в справянето с болестта, като се забелязва ясно изразена тенденция на спад в заболеваемостта. През тази година са открити нови 28 болни, а през 2015 г. те са били 43-ма. Интересен факт е, че половината от установените през тази година нови пациенти идват от Германия и Италия, където са били на работа и не са се лекували.

Заболеваемостта в област Монтана е около 28 на 100 хиляди население, което е близо до най-ниското ниво от 1985 г., когато се считаше, че "жълтата гостенка” е почти победена. През 90-те години обаче, заболеваемостта достигна отново до над 90 на сто хиляди жители, след това има трайна тенденция за намаляване на заболелите.