Кметът изрази съмнения, че въпреки многократните писма до консорциума и покани да започне работата си по рехабилитация на водопровода, ситуацията може да се сравни с ефекта от „писмо до умрял”. Калин Каменов обясни, че Общината е предупредена от Министерството на околната среда и от Управляващия орган на Оперативната програма, по която се изпълнява Водния цикъл, че ако до края на годината общината не върне тези нереализирани средства ще бъде дадена на НАП.

Обществеността в града е уведомена, че са направени постъпки за търсене на отговорност по съдебен ред за установяване на причините и има ли виновни за изпълнение или неизпълнение по отношение на даването на разрешението за този аванс, поставил Общината в безизходица. Дано истината излезе наяве.

Управляващият орган обаче няма да чака дотогава и настоява да си получи или фактури срещу извършена дейност, или парите. На обсъждането стана ясно, че дългът, който се предлага да поеме Община Враца, ще се връща за 15 години. Да се вземе ли такъв нов дълг ще решават общинските съветници. Борчът явно няма да ни се размине и всеки врачанин ще плаща от джоба си. А, кой какви, как и с кого ги е вършил преди четири години, май ще трябва да каже прокуратурата.