Според него водният сектор от години е бил недофинансиран, което не е позволило да се подобри качеството на питейната вода. По думите му по-същественото увеличение на ВиК услугите, което стана факт в края на 2017 г., трябва да навакса липсата на каквито и да било инвестиции в предшестващ дългогодишен период. В следващите 4 години ще има ценови корекции, които ще бъдат много по-малки.

Председателят на КЕВР смята, че след 5 години България ще има напълно либерализиран пазар на електроенергия, което ще създаде конкурентна среда и няма да позволява резки скокове на цената на електроенергията. Според Иван Иванов енергийният сектор в последните години се стабилизира.

През последните дни бизнесът остро реагира на увеличението на цената на тока за индустрията с 60%. Според тях това ще доведе до поскъпване на стоки от първа необходимост - хляб, месо, мляко. Според работодателите, търговците на ток са се договорили за по-високи цени и това е картел, а енергийната борса не работи пазарно.

В началото на 2016 година започна работа Българската електроенергийна борса, което е много важна стъпка към либерализация на електроенергийния пазар. Отначало борсата работеше само в сегмента за търговия "ден напред". От 1 януари 2018 г. предстоят тестове за стартиране на сегмента "в рамките на деня", припомни Иванов.

Според него това ще позволи, след съответна промяна в закона, производителите на възобновяема енергия, която често не може да бъде точно прогнозирана, да я търгуват на сегмента "в рамките на деня".

Що се отнася до интереса към свободния пазар и тенденциите, които се наблюдават - през 2017 г. над 85 000 потребители напуснаха регулирания и вече са на свободния пазар, сред тях действително са само 1 000 битови потребители. Причините битовите потребители все още да са на регулирания пазар са няколко. На първо място, поради възникналата международна конюнктура - в момента цената на електроенергията на регулирания пазар е по-ниска от осреднената цена на свободния пазар.

На второ място, по-голямата част от битовите потребители изпитват недоверие към търговците на електроенергия, считайки, че след като преминат на свободния пазар може да се окажат при по-неизгодни условия. И на трето място, немалка част от битовите потребители са пасивни - те не проявяват инициатива за излизане на свободния пазар, каза шефът на КЕВР.


Източник: dnes.dir.bg