На 19 юли тази година влязоха в сила новите правила с промени в Наредбата за хигиената на храните, които задължиха мандрите да произвеждат или само истинско сирене и кашкавал, или само имитиращи продукти.

Татяна Николова уточни, че имитиращите продукти приличат на кашкавал, сирене и масло, но някоя от млечните съставки е заменена с палмова мазнина.

След 14 октомври БАБХ ще започне проверки дали се спазват измененията за продажба на имитиращи продукти, но млечните компании ще ползват междинен период, за да бъдат реализирани вече произведените по старите правила сирена.

Започнали са проверки дали производството в мандрите е разделено и те все още не са приключили, обясниха от БАБХ.

256 предприятия в България произвеждат млечни продукти.

До 19 юли възможност за производство на двата вида продукти са имали 63 предприятия, уточни д-р Николова пред БНР. Към настоящия момент имитиращи продукти произвеждат обаче само 23 предприятия, сочат данните на Българската агенция по безопасност на храните.

Данните на националната статистика сочат, че на всеки тон произведено българско масло се падат 3 пъти по-големи количества вносно палмово масло, което у нас се доставя единствено за влагане в храни и почти не импортираме палма за технически цели, например за производството на сапун. През миналата година у нас са били внесени над 22 500 т. В същото време импортното количество краве масло е било 6149 т, което заедно с родното производство е далеч от количествата на палмовото. Това означава, че в сладкарски изделия и млечни продукти у нас досега са влагани над 3 пъти повече палма, отколкото естествената животинска млечна мазнина.

Най-големите количества са от тропическите страни Малайзия и Индонезия, а също така в определени периоди и от съседна Гърция. От Румъния и Испания пък има вкарани регистрирани символични количества от съответно 200 и 300 кг. Пикът на импорта на палмово масло за 2017 г. е отчетен през октомври - 5660,2 т.