Стана ясно, че тази година в Мездра се отменя ритуалът по спасяването на Богоявленския кръст, който ежегодно се извършва на стария мост на река Искър. В храм "Свети Георги Победоносец" ще бъдат отслужени празнична Света литургия от 9:00 часа. а в 10:30 ч. - Велик Богоявленски водосвет.

На 7 януари 2021 г. (четвъртък) - Събор на св. пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен - Ивановден, от 09:00 ч. - Св. Божествена литургия.

Църковното настоятелство при Храм "Св. Георги" - гр. Мездра приканва вярващите християни да участват молитвено в празничните богослужения при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Петото издание на ритуалното спасяване на богоявленския кръст в сърцето на Искърското дефиле – село Зверино, тази година празненствата няма да бъдат тържествени и мащабни, с които балканджиите станаха известни. Поради пандемичната ситуация в страната, организаторите на грандиозния спектакъл решиха, че най-разумният и балансиран вариант е да запазят духа на традицията жив от една страна, а от друга да съхранят здравето на своите близки и всички присъстващи.

Във връзка с това, Великият Богоявленски водосвет и тържествената служба ще бъдат изнесени на площадката до "Пръстените", пред Оброчния кръст, и ще започнат в 9:00 ч. на 6 януари.

Жителите и гостите на Зверино на този голям християнски празник няма да имат възможността да участват в традиционното литийно шествие, както и пъстрите хора около огъня, под звуците на родопските каба гайди. Въпреки това, традицията ще бъде спазена, но организаторите призовават присъстващите да бъдат отговорни, да спазват необходимата дистанция и да носят маски.

Възродената едва преди 1 година традиция в село Моравица, също ще премине при строги мерки, с цел запазване здравето и живота на хората. Поради наложените противоепидемични мерки, също се отменя литийното шествие.

Но за да не пресъхва корена, на Йордановден от 9:00ч. в храма "Св.Николай - Чудотворец” ще бъде отслужена празнична Света Литургия.