До 25 август 2020 г. на образователните институции ще бъдат предложени два протокола - един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище), написа и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в профила си във "Фейсбук".

Стаматов съобщава, че в първите дни на септември всяко училище трябва да има разработен свободен, отворен работен план за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда. Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Ще бъде предложена и възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи - в реална или в дистанционна среда. "Изключително важно е информиране на родителите по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени. В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за - носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености", казва в профила си Стаматов.