Промяната влиза в сила от 1 януари 2019 г. От началото на идната година хартиените винетки ще бъдат заменени с електронни. Това обаче няма да се отрази на цената им.

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационен номер, данни за регистрационния номер на превозното средство, неговата категория и държавата, в която е регистрирано, както и дата на плащане и период на валидност на винетния стикер.

Винетката ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, ако такъв е посочен при купуването й. Тя ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, която поддържа Агенция "Пътна инфраструктура".

От догодина за леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица.

До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса. Автомобилите над 3,5 т. ще плащат тол такса на база изминато разстояние.

Основният механизъм на отчитане на тежкотоварните автомобили ще е с монтирано бордово устройство. То ще изпраща данни, с които да се изчисли дължимата сума. Шофьорите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса с еднократна маршрутната карта.


Източник: news.bg