© БНР

До общите протестни действия се стигна след като председателят на Общински съвет (ОбС) Берковица - Милован Жан, инициира среща между кметове, председатели на ОбС и управители на ВиК дружества от засегнатите от новия закон общини.

Всички представители на местните власти представиха позициите си и заявиха, че населението в техните общини не желае местните ВиК дружества да се присъединят към съответните Асоциации по ВиК, каквото задължение се вменява съгласно новия закон.

Основните мотиви, около които се обединяват Общините са, че се отнема общинско имущество, но без новата Асоциация да поема пасивите. Т.е. ако с общински заем през последните години общината си е подменила водопровода и канализацията, тя става част от сдружението, но то няма да поеме задълженията да внася вноските по заема;

Отнемат се правомощията на Общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с това имущество, с което се руши една от най-големите придобивки на демократичното общество - местното самоуправление;

Неизбежното увеличение в пъти на цената на водата - нещо, което вече се вижда там, където Асоциациите са факт. В повечето населени места на протестиращите общини водата е гравитачна, а не помпена, което води до една социално приемлива цена на водата - например в Берковица водата е 1.45 лв., а ако общината се присъедини към Асоциацията в Монтана, водата ще стане 3.11 лв. Освен това в някои общини, както е Берковица, местното население активно е участвало на доброволни начала в изграждането на довеждащите водопроводи от планината;

Окрупняването едва ли ще доведе до повишаване качеството на предлаганите ВиК услуги, когато координацията няма да е на място.

Местните власти не са съгласни с твърдението, че в цяла Европа има такова окрупняване. Напротив, от направените обстойни проучвания става ясно, че само в три държави, членки на ЕС, собствеността на ВиК дружествата е напълно държавна - Австрия, Гърция и Малта. В останалите държави собствеността е общинска, смесена или частна.

Отделните общините не могат да бъдат обвинявани и за това, че заради тях, други общини от областта ще бъдат лишени от възможност за европейско финансиране, защото ЕС по никакъв начин не ни е принудила да сформираме Асоциации, за да има финансиране на водния сектор, а българската държава се е съгласила на подобни дискриминационни условия.

© Светла Генова

Във всички общини местното население се обединява за протестни действия, споделиха присъстващите. Седем Общини ще подпишат до края на тази седмица предварително подготвена от екипа на берковския Общински съвет декларация, с която се противопоставят на насилственото присъединяване към водните асоциации и законът да бъде коригиран. Декларацията бе подкрепена и от други общини, които подобно на община Петрич желаят да излязат от водните асоциации. Представители на общините Кресна, Сандански, Струмяни и Троян ще подпишат декларацията. Очаква се декларацията да бъде подкрепена още от Елин Пелин и Сандански, които подобно на Петрич искат излизане от техните асоциации.

В срещата, която се проведе в Берковица, участваха кметът на община Брацигово и председателят на ОбС-Надежда Казакова иВеселина Дамова, управителят на ВиК Брацигово, Димитър Велев, председателят на Общински съвет - Сапарева баня- Васил Маргин, управителят на ВиК Паничище- Петър Василев,председателят на Общински съвет - Петрич- Георги Тренчев, управителят на ВиК Петрич- Ивайло Христов, кметът на община Берковица- Димитранка Каменовауправителят на ВиК Берковица- Даниела Захариева и председателят на Общински съвет - Берковица, Милован Жан. Поради усложнената епидемична обстановка не присъстваха лично, а изпратиха становища кметът на община Троян и зам.-председател на НСОРБ- Донка Михайлова и председателят на Общински съвет - Троян- Петко Пенков, както и кметът на община Кресна и председателят на ОбС- Николай Георгиев и Мая Божинова.