"По традиция се събираме сутринта в 10 часа пред читалището и вървим с хороводна стъпка в шествие до музея. Участниците са дегизирани, често с ръчно шити костюми. Трябва да са смешни, а лицата - мръсни. После по стар обичай ще проведем ритуала "Бърборене". При него в купа се смесват трици, вино и вода, след което се пускат монети. Всички, които искат да ги извадят за късмет, трябва да направят това само с език. Срещу лицата на успелите се духват брашно и сажди, за да не текат", разказа за Kmeta.bg. Петя Мойзис-Бобойчева, която работи в местното читалище "Съединение 1923".

След "бърборенето" следва хумористичен концерт в залата на читалището. На сцената ще се изявят самодейци от близо и далеч, казаха организаторите. Гости ще имат чак от Ямбол.

"Пригответе си кърпички, за да триете сълзи от смях!", призовават от читалището и обещават богат набор народни хуморески и скечове.

Паралелно с фестивала ще върви и занаятчийски базар. Традиционно той привлича десетки търговци и производители на ръчно изработени и самобитни артикули и деликатеси. Със свой щанд ще се представят също читалището и музеят в селото. Той ще носи атрактивното име "Банатска соба".

"Ще предлагаме традиционни за банатските българи вкусотии - опушено месо, сланина, греяно вино и "калбаси". Тази година ще има и греяна ракия", каза още Мойзис-Бобойчева.

За 10-ото юбилейно издание на "Фършанги" се очаква да се съберат банатските българи, пръснати в няколко села из Северна България. На същия ден карнавал като този ще има и в Румъния, където общността е силно представена.

По традиция събитието предшества т.нар. Пепеляна сряда, след която започват постите. Банатските българи опъват пищна трапеза, а на сутринта чиниите се посипват с пепел. После се ходи на църква, където отново с пепел се благославят вярващите. Отецът произнася думите: "Помни, човеко, че си прах и на прах ще се превърнеш!".

Аналог за православните християни е празникът "Заговезни".


Източник: kmeta.bg