В обучението "Управление на промяната“ за приложение на своите умения, участниците на практика "проиграха" процеса по съгласуване на позиции, изведоха приоритети и постигнаха консенсус по тях в ролева игра "Обществен форум".

Следващата важна тема - доброволчеството, бе въведена от представители на Националния алианс за работа с доброволци с примери от България и света. Участниците научиха защо е важно да има доброволци, какви са темите и каузите, в които се включват различните възрастови групи, какво ги мотивира да доброволстват и каква е реалната полза от доброволческата работа за личността. Бе отделено време на стъпките за анализ на заинтересованите страни, планирането и провеждането на доброволчески инициативи, както и привличането и включването на доброволци в иницитивите и кампаниите на местните общности. Акцент беше поставен и върху необходимостта от развитие и подкрепа на доброволците, оказване на признание и устойчиво доброволчество.

За гражданските подходи за мобилизиране на общности, за привличането на доброволци говори Емилия Лисичкова, председател на Платформа "Агора".

Белоградчишкият епископ Поликарп обеща да подкрепи добрите инициативи, които ще доведат обществото до прогрес и развитие. Интересен е неговият духовен път. Възведен е в архимандритско достойнство на 21 ноември 2008 г. от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в катедралния храм на Видин.
Архимандрит Поликарп има написани множество богослужебни текстове, акатисти, канони, песнопения, както и духовни стихотворения и разкази. Голямо е числото на неговите статии, коментари и размишления върху проблемни места от духовното и социално ежедневие на Църквата и хората.
Неговите проповеди по време на църковната богослужба са вдъхновени от благия евангелски пример и живот и радват вярващите християни, изпълвайки душите им с умиление.
Архимандрит Поликарп е инициатор на сайта на Видинска митрополия, както и участието и актуалното присъствие на Видинска епархия в социалните мрежи. Под негово ръководство са проведени десетки конференции, семинари и богословски събирания, както и различни културно-просветни и други срещи в епархията.

На 03.07.2014 г., по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 02.07.2014 г., архим. Поликарп е наречен за Белоградчишки епископ и определен след епископската си хиротония да стане викарен епископ на Видинския митрополит.

Хиротонията на Белоградчишки епископ Поликарп е на 27. 07.2014 г. в Лопушанската св. обител "Св. Йоан Предтеча". От същия ден епископ Поликарп е назначен и за викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан.

Камелия Александрова