Искането за отпускане на безлихвен заем от Централния бюджет за тази година е по реда на параграф 38 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето поради настъпил временен касов разрив по бюджета на общината в резултат на занижена събираемост през годината, във връзка с пандемията от Covid-19.

"Тази компенсация е много частична и много символична. Отнася се само за местни данъци - недвижими имоти, МПС и такса битови отпадъци. Тук при общините не е голям сривът. Собствениците на МПС-та, за да минават на годишни технически прегледи и да карат своите автомобили си внасят редовно данъците. Тук нямаме някакво намаляване на данъка. По-символично е намаляването при недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Най-голямото намаляване на собствените приходи, което е около 3,5 пъти, това са собствените приходи при нас от туризъм - от входните билети за туристическите обекти. Но това за съжаление не се компенсира", коментира кметът на Белоградчик Борис Николов, цитиран от БНР.

Разликата в събираемостта при данъка за недвижимите имоти спрямо същия период на миналата година е над 3 500 лв. При данъка за моторните превозни средства е малко над 2 000 лв. Най-голяма е тази разлика при таксата за битови отпадъци - 29 858 лв.