В разгара на лятото във всички влакове в страната са разпространени стикери с QR код, водещ към електронни книги за безплатно четене. Инициативата подкрепиха водещи издателства и автори в страната, които предоставиха напълно безплатно първите книги от виртуалната библиотека на "Чети във влака".

Сборникът с кратки разкази Антология "Галактики" на Издателство "Колибри" е сред първите книги във виртуалната библиотека на БДЖ. Авторът Здравка Евтимова и Издателство "Жанет 45" предоставиха за кампанията разказите "Кръв от къртица", който влезе в учебниците в САЩ и „Юли не идва“.

Богат е и изборът за най-малките. Пет детски заглавия предостави Издателство "Ина" - „Червената шапчица“, „Горската сладкарница“, „Морско вълнение“, „Вълкът и седемте козлета“ и „Халифатът щърк“. А „Кой светна луната?“ и „Колко е часът?“ са заглавията на Издателство "ТАТ криейтив". „Умно дете си ти, Тино!“ с автор Нели Беширова предложи на българските читатели "Communica".

Виртуалната библиотека на "Чети във влака' ще остане отворена за нови попълнения целогодишно. Всеки автор и издателство могат да се включат в каузата като се свържат с БДЖ на официалната електронна поща: bdz@bdz.bg

Реализирането на проекта "Чети във влака" ще даде възможност на четящите хора да се докоснат до утвърдени и нови български автори, както и да следят актуалните заглавия и събития, организирани от издателствата.