Процедура за купуване на 15 нови мотриси ще бъде обявена от "БДЖ-Пътнически превози" до края на годината. Това съобщи във Варна управителят на дружеството Димитър Костадинов, цитиран от БТА.

Предвижда се новите мотриси да се движат по ж. п. линиите София - Бургас и София - Димитровград. Костадинов обясни, че вече почти са изплатени действащите мотриси "Сименс". Оставали само две вноски, но проблемът бил в поддръжката и ремонта им.

От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски допълни, че за да бъде финансирано закупуването на новите мотриси трябва да приключи процедурата за концесиониране на Летище "София". Офертите щели да бъдат отворени на 21 ноември.

Московски посочи, че вече са приключили разговорите с Европейската комисия около нотифицирането на държавната помощ по този проект. По думите на транспортния министър, страната ни можела да разчита на около 640 млн. лв. След като бъдат покрити задълженията на ж. п. компанията, "Пътнически превози" можели да разчитат на около 200 млн. лв. за купуването на новите мотриси. В рамките на процедурата към доставчика щяло да бъде поставено изискване да изгради депо в у нас за сервиза и поддръжката им.

Московски коментира и "БДЖ-Товарни превози", обяснявайки че всички проучвания са показали, че няма никакъв интерес към приватизацията на дружеството. За да се намалят поне малко оперативните му загуби, трябвало да се преструктурира малко, обясни още министърът.

Той посочи, че остава в сила идеята индустриалната дейност на Пристанище Варна да се премести на "Варна Запад". "Варна Изток" щяла да се развива като свободна зона с атракциони, пасажерски кораби и евентуално обособяване на яхтен порт. Във финална фаза било проектирането на интермодален терминал във Варна. Ивайло Московски поясни, че става въпрос за технически проект с опция за внасяне на допълнения.

Московски и Костадинов присъстваха на честването на 150-годишнината от въвеждането в експлоатация на първата у нас железопътна линия Варна - Русе. По случай юбилея на ж. п. гарата в морската ни столица бе открита паметна плоча.

Източник:БТА